Υπολογισμός της Aκτίνας της Γης από Mαθητές και Mαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Γλυφάδας

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε, στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας, το Πείραμα του Ερατοσθένη, για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.

Στη δράση συμμετείχαν μαθητές/τριες του τμήματος Α3, οι οποίοι/ες χωρίστηκαν σε ομάδες. Στις 11:52, τη χρονική στιγμή που ο ήλιος ήταν στο ζενίθ, μετρήθηκε η σκιά 4 κατακόρυφων στύλων και ακολουθώντας τη μέθοδο του Ερατοσθένη υπολογίστηκε η ακτίνα της Γης με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, σε σχέση με την πραγματική 6.371 Κm. Η ενημέρωση και η καθοδήγηση των μαθητών/τριών έγινε από τους φυσικούς του σχολείου μας Παναγιώτη Κουράκο και Απόστολο Μπρέντα.

Το Πείραμα του Ερατοσθένη συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Η διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών υπεισέρχεται στη γνωστική περιοχή αρκετών σχολικών μαθημάτων της της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στους πρωταρχικούς στόχους της δράσης συγκαταλέγονται η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διαθεματική προσέγγιση.

Η δράση διοργανώθηκε από την  Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) και εγκρίθηκε από το  Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. (Αρ. Πρωτ. 121603/ΓΔ4/27-10-2023).