Εκπαιδευτικές Επισκέψεις στο Ναυτικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Την  Τετάρτη 29 Νοεμβρίου οι μαθητές/τριες της Α’ Λυκείου και Β΄ Λυκείου βρέθηκαν στον Πειραιά σε δύο παράλληλες εκπαιδευτικές επισκέψεις. Οι μαθητές/τριες της Α΄ επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας ενώ οι μαθητές/τριες της Β΄ επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

 

Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζει την δημιουργία, ιστορία και εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας. Σκοποί του είναι η αναζήτηση, περισυλλογή, συγκέντρωση, συντήρηση, διαφύλαξη και έκθεση των αντικειμένων που έχουν σχέση με την επίδοση των Ελλήνων στα θαλάσσια έργα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα καθώς, η μελέτη και τεκμηρίωση της ναυτικής μας κληρονομιάς και  η καλλιέργεια της αγάπης των νέων για τη θάλασσα.

Αρχικά οι μαθητές/τριες της Α΄ είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη Ναυτική Πινακοθήκη, με έργα των σημαντικότερων θαλασσογράφων του 19ου και 20ου αιώνα (Προσαλέντη-Βολανάκη-Χατζή κ.ά.). Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στην έκθεση που αφορά στην ναυτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην προϊστορία, στην αρχαιότητα, στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο ως το τέλος του 18ου αιώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις μέρες μας.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά προσφέρει στον επισκέπτη την πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, που κατά την αρχαιότητα γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Το είδος των εκθεμάτων του, που προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν, από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά.

Κατά την ξενάγησή τους οι μαθητές γνώρισαν πτυχές του ιδιωτικού βίου και της τέχνης των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από την παρατήρηση εκθεμάτων που καλύπτουν την περίοδο από την Μυκηναϊκή ως την Ρωμαϊκή εποχή. Διαπίστωσαν επίσης την σπουδαιότητα του Αρχαίου Πειραιά ως εμπορικού κέντρου και πολεμικού ναυστάθμου. Τέλος περιηγήθηκαν το θέατρο Ζέας που βρίσκεται στον περίβολο του Μουσείου.